blog images

Kulturna baština moga kraja

  • 15.03.2024.

U četvrtak 14. ožujka 2024. godine u našoj Osnovnoj školi u Biogracima održano je 16. Županijsko natjecanje “Kulturna baština moga kraja”  u organizaciji Ministarstva obrazovanja znanosti kulture i športa ŽZH.


U natjecanju je sudjelovalo svih 14 osnovnih škola naše županije. Svaka škola je predstavila tri svoja najbolja rada.


Likovna tema bila je „Kulturna baština moga kraja“. Učenici su mogli odabrati likovnu tehniku po svom izboru. Cilj natjecanja je upoznati se s povijesnim i kulturnim blagom svoga kraja, njegovim očuvanjem i podizanjem svijesti o njegovoj važnosti te kroz praktičan rad učenika razviti sposobnost kreativnog likovnog izražavanja. Likovnim radovima treba biti prezentirana percepcija djece u odnosu na materijalnu kulturu njihovog životnog okruženja. Sudjelovali su učenici od šestog do devetog razreda iz 14 osnovnih škola Županije Zapadnohercegovačke.


Program je započeo himnom Lijepa naša u izvedbi školskog zbora OŠ Biograci. Nakon toga sve prisutne je pozdravio ravnatelj naše škole Stanko Milićević, obrativši se prigodnim riječima. U ime Ministarstva obrazovanja znanosti kulture i športa obratila nam se ministrica Daniela Perić. Sve prisutne pozdravio je predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović kao i gradonačelnik Grada Širokog Brijega Miro Kraljević. Natjecanje „Kulturna baština moga kraja“ otvorio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Županijsko povjerenstvo u sastavu: docent na ALU Darko Dugandžić magistar grafike i profesor likovne kulture, docent na ALU Mateja Galić magistar kiparstva i profesor likovne kulture, akademski grafičar Josip Primorac odabralo je najbolje likovne radove, a za to vrijeme su članice Kulturno umjetničkog društva „Blaćani“ izvele plesove Hercegovine.

Predsjednik stručnog povjerenstava akademski grafičar Josip Primorac je proglasio pobjednike. Treće mjesto osvojila je Antea Majić iz Osnovne škole Vitina Ljubuški, drugo mjesto osvojila je Katarina Luburić iz Druge osnovne škole Široki Brijeg dok je prvo mjesto osvojila je Petra Mitar iz Osnovne škole Ivana Mažuranića Posušje. Učenicima najboljih radova uručene su prigodne nagrade.

Nakon proglašenja pobjednika zbor Osnovne škole Biograci otpjevao je pjesmu Hercegovina u srcu. Natjecanje je završilo zajedničkim fotografiranjem ispred naše škole.

Fotografije možete pogledati u nastavku.

* "Zabranjeno kopiranje i umnožavanje slika! Slika je zaštićeno autorsko pravo te svako neovlašteno kopiranje i distribucija podliježe Zakonu o zaštiti autorskih prava."

osmrtnic livno osmrtnice smrtovnice