blog images

NAGRAĐENI I OBJAVLJENI RADOVI UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE BIOGRACI

  • 08.05.2020.

Tijekom Školske 2019./2020. godine, muze su uistinu bile sklone članovima Literarno-novinarske sekcije Osnovne škole Biograci, koji su se rado laćali pera i dokazivali svoje nesporno literarno nadahnuće. Kao i mnogo puta do sad, njihov trud je znao uroditi plodom na uglednim literarnim nadmetanjima, dok su im radove objavljivale najčitanije tiskovine.

Matica hrvatska, utemeljena daleke 1842. godine, najstarija je kulturna institucija koja radi na promicanju i očuvanju naše kulturne baštine.

Njezin širokobriješki ogranak i ove je godine pozvao sve osnovnoškolce i srednjoškolce na sudjelovanje u tradicionalnom literarnom nadmetanju „Matičina nagrada“.

Između desetina prispjelih učeničkih radova osnovaca, Matičino stručno povjerenstvo imalo je nimalo lagan zadatak: odabrati troje najuspješnijih u dvjema kategorijama – poezija i proza.

Od sveukupno šestoro nagrađenih osnovaca, čak troje su učenici s Mostarskoga blata, čime je Osnovna škola Biograci ponovila lanjski uspjeh.

Štoviše, riječ je o istim mladim spisateljima koji su i godinu dana ranije dogurali do vodećih mjesta na „Matičinoj nagradi“, a to su Josipa Čović, Ana Rozić i Teo Tole.

K tome, svi su učenici istog odjela IX.b.

Novi, zreli poetski radovi Josipe Čović, prvoplasirane učenice s „Matičine nagrade“, osvanuli su na stranicama nekolicine časopisa, a njezinim stopama postupno je krenula i učenica VII.a Marija Alilović svojim pjesmicama objavljenim u dječjem listu „Cvitak“.

Nakon brojnih nagrada na eminentnim literarnim nadmetanjima (Pisanje pisama za mlade, Natječaj Vicepostulature, Dani hrvatskog jezika, Tropletov natječaj...), učenike Osnovne škole Biograci s pravom bije glas da su majstori lijepe pisane riječi.

Oni tvrde da se ništa u životu ne može postići bez ljubavi i zalaganja, a da su u pravu – svjedoče rezultati njihova rada, iz godine u godinu.

 

Nagrađeni učenički radovi nalaze se na linkovima ispod.

 

VJEROVATI U SE I U BOGA - Josipa Čović, IX.b

TRČE LJUDI, A ŽIVOT IM PROĐE - Josipa Čović, IX.b

HERCEGOVINA - Marija Alilović, VII.a

ODLAZAK - Ana Rozić, IX.b Osnovna škola Biograci

ŽIVOT JE MORE - Josipa Čović, IX.b Osnovna škola Biograci

SLAGALICA MOG ŽIVOTA - Teo Tole, IX.b Osnovna škola Biograci

osmrtnic livno osmrtnice smrtovnice