blog images

Blagdan Svetog Nikole

  • 06.12.2023.

Došao je za djecu najradosniji dan u godini Sveti Nikola.


Sveti Nikola poznat je po legendi o tome da je sveti Nikola čuo je priču o tri kćeri čiji je otac bio vrlo siromašan i nije im mogao osigurati miraz za udaju te im je odlučio pomoći, ali bez otkrivanja svojega identiteta.


Napunio je vreću zlatnicima i jednu večer bacio je kroz prozor sobe u kojoj su spavale djevojke. Kada su ujutro pronašli vreću, presretni otac odmah je odlučio udati jednu kćer i te je zlatnike dao u miraz. Ubrzo je netko kroz prozor ubacio i drugu vreću sa zlatnicima pa je odmah udao i drugu kćer.
Otac se nadao i trećoj vreći, ali ovog puta sakrio se ispod prozora i čekao nadajući se da će uspjeti vidjeti tko je tajanstveni dobročinitelj. No sveti Nikola nije htio da ga otkriju, pa je vreću ubacio kroz dimnjak i ona je pala u čarape i čizme treće djevojke koje su se sušile uz ognjište.


Živio je u četvrtom stoljeću i o njemu se ne zna puno, ali zna se da je bio veliki altruist koji se uvijek borio protiv nepravde te je do kraja života bio biskup u gradu Myri, današnjem Demreu u Turskoj.


Potjecao je iz bogate obitelji i mogao je mirne duše cijeli život uživati u svome nasljedstvu, no on je to bogatstvo dijelio ljudima kojima je trebala pomoć. Iz njegova čovjekoljublja i želje da pomogne drugima, prema legendi, započela je i tradicija ostavljanja darova u čizmama.


Sveti Nikola obradovao je i djecu nižih razreda naše škole. Kako je prošlo druženje sa svetim Nikolom možete pogledati u galeriji.

osmrtnic livno osmrtnice smrtovnice